Saul, Saul, waarom vervolg je mij? Handelingen 9,4
Deze regel is slechts een klein onderdeel van de bekeringsgeschiedenis van Saulus naar Paulus. Zijn ouders stuurden hem naar Jeruzalem om er de heilige boeken te bestuderen. Zijn leermeester was de invloedrijke farizeeër Gamaliël. Saul werd daardoor dus een farizeeër. En farizeeën zijn diepgelovige joden die zich strikt aan de joodse Wet houden, want vroomheid en de Wet zouden de mens dichter bij God brengen. Of kunnen regels in de weg gaan zitten?
Saul was dus een fanatieke christenvervolger, maar op weg naar Damascus viel hij van zijn paard en werd verblind door de zon. In het visioen tussen droom en werkelijkheid zegt Jezus tegen hem: “Waarom vervolg je mij?” Daarna maakt hij een bekering door. Zeg maar een voortschrijdend inzicht.
En als heden ten dage de kinderen van Abraham ‘Joden, christenen en aanhangers van Islam’ elkander wederom het vuur na aan de schenen leggen, en elkander het leven moeilijk maken, dan klinkt toch de vraag “Waarom vervolg je Mij?”
Kun je dan zo vast zitten in je eigen gelijk? Zo vast dat je mensen die anders geloven en anders zijn, durft gevangen te nemen? En hoe dan verder? Blijft de geschiedenis in het Midden Oosten zich voortdurend herhalen?
In hoeverre zijn mensen verantwoordelijk voor het toenemende fundamentalisme? Het speelt ook hier in Nederland.
En wat dan? Als de kinderen van Abraham het niet lukt en zelfs de navolgers van Jezus, zich verschuilen achter het eigen juridische gelijk, dan nog klinkt de vraag “Waarom vervolg jij mij?” Of zou er toch nog ruimte ontstaan voor de visie “Eenheid in verscheidenheid”.
De gedenkdag van de bekering van de apostel Paulus is verbonden met de gebedsweek voor de eenheid van de christenen. En dat is een goede zaak. Maar als je net zo als Saulus muurvast zit in je dogmatische huis, dan kan er een moment zich aandienen dat in de stilte de vraag rijst “Wil je echt zo verder?”
Maar als je in de huid van de ander kruipt en als je gaat begrijpen en waarderen waarom die ander anders denkt, dan ontstaan er openingen voor ontmoetingen van hart tot hart. Langs de weg de geleidelijkheid en veel gesprek ontstaan er openingen naar de toekomst.
Klaas Jan Homan