CULEMBORG Vorige week zaterdag werd Frank Duivenvoorde in de Kathedraal van St. Gertrudis in Utrecht tot priester gewijd waarmee de Oud-Katholieke Kerk aan de Varkensmarkt in Culemborg een nieuwe pastoor heeft. ,,Ik wil proberen de verharde en kille samenleving wat mee te geven: naastenliefde en omzien naar elkaar.”
Het komt niet vaak meer voor dat mensen zich tot priester laten wijden, maar voor nieuwbakken pastoor Frank Duivenvoorde was het een logische stap. Ruim 25 jaar was hij pastoraal werker voor de rooms-katholieke erk en ging hij zelfs als aalmoezenier naar Afghanistan om de militairen in Kamp Holland geestelijke bijstand te bieden. Hij werd gevraagd zich voor de r.k.-kerk tot priester te laten wijden, maar dat kon en wilde Duivenvoorde niet. Simpelweg omdat hij al jarenlang een partner heeft. In 2010 was hij Rooms af en stapte over naar de Oud-Katholieken. Op 14 november werd hij priester. ,,Door de wijding tot priester sta ik opeens in de volheid van het kerkelijke ambt”, vertelt Duivenvoorde vol passie. ,,Bovendien geeft het me een gevoel van heelwording voor zowel mijzelf als voor mijn partner. Binnen de r.k-kerk moet je als pastoor celibatair leven. Ik vind dat priesterschap en partnerschap elkaar niet hoeven uit te sluiten. Ik heb overigens alle respect voor mensen die voor het celibaat kiezen, maar ik vind dat het geen van bovenaf opgelegde verplichting moet zijn.” Daarom vond hij wat hij zocht bij de Oud-Katholieke Kerk. ,,Onze kerk staat voor iedereen open: mannen, vrouwen, homo’s en hetero’s, gehuwd of ongehuwd; gun elk mens dezelfde ruimte, waardigheid en rechten die je ook jezelf gunt, maar wel met de plichten die daarbij horen.”
Verharding
In zijn nieuwe onderkomen aan de Varkensmarkt naast de monumentale kerk van de HH Barbara en Antonius Abt waar achter de kerkdeur een lading historische verhalen schuilgaat, vertelt de bevlogen pastoor dat hij met veel plezier samen met zijn parochie de liefde van God zichtbaar probeert te maken in de huidige egocentrische wereld vol geweld en uitsluiting. ,,Ik zou graag de kerk in de huidige samenleving weer wat meer willen laten betekenen. Er is zoveel individualisme, iedereen gaat voor zijn eigen hachje waardoor de samenleving kil en hard is geworden. De kerk heeft altijd gepreekt voor naastenliefde en solidariteit naar elkaar, maar dat is ver te zoeken in de huidige tijd.”
Verschil
Het grote verschil tussen de Oud-Katholieken en de Room-Katholieken is de hiërarchie van die laatste kerk waar de Paus aan het hoofd staat. Gelovigen en leken hebben weinig in te brengen in de r.k.-kerk. In de Oud-Katholieke kerk daarentegen hebben alle gelovigen zeggenschap en inspraak. Het accent ligt op de lokale kerk met aan het hoofd een bisschop. Hij wordt gekozen. Besluiten worden genomen op basis van overleg en bij meerderheid van stemmen. Het is een democratische kerk met een synode, maar wel met een katholieke uitstraling . Een mooie mix van protestantisme en het Rooms-Katholieke geloof. ‘Iedereen is er welkom,’ gaat Duivenvoorde verder. ‘Naast mannelijke priesters zijn er ook vrouwelijke priester en kunnen homoseksuele stellen sinds 2004 hun huwelijk laten inzegenen voor de kerk.
Klein maar fijn
Pastoor Duivenvoorde doet zijn werk als pastor al jaren vol overgave en dat wil hij in zijn nieuwe parochie voortzetten. Het kerkbezoek is verdubbeld sinds zijn aantreden anderhalf jaar geleden. Er treden regelmatig mensen doe. De Culemborgse Oud-Katholieken vinden dat leuk en moeten soms een beetje wennen aan de toenemende populariteit van hun kerk. ,,Onze Culemborgse kerk is klein maar fijn. De parochianen zijn een grote familie en de kerkdienst op zondag is een belangrijk ontmoetingspunt. Ik ben ervan overtuigd dat juist wij in de toekomst meer jonge aanwas zullen krijgen, omdat geloof en liturgie bij velen toch een rol spelen. Eenmaal bij ons ontdekken ze de schoonheid ervan. Opvallend is dat als ze onze kerk gevonden hebben, ze zich goed voelen. Er wordt niemand iets opgedrongen. Al heel gauw hebben mensen door dat de Oud Katholieke Kerk verre van ouderwets is, al zou de naam anders doen vermoeden. Hij is modern, staat open voor iedereen en is springlevend.”
Iedereen is op zondag om 10.00 uur welkom bij de eucharistieviering, Varkensmarkt 18-20 in Culemborg
(bron: Culemborgse Courant)
http://culemborgsecourant.nl/lokaal/ik-zou-de-kerk-de-huidige-samenleving-wat-meer-willen-laten-betekenen-61618