Kerstnacht


  • Datum:

In verband met de huidige Corona maatregelen kan deze viering helaas niet plaatvinden.

De livestreams vanuit de kathedrale kerk van de H.H. Anna en Maria te Haarlem worden uitgezonden op het kanaal Oud-Katholiek Haarlem.

De livestreams vanuit de kathedrale kerk van Sinte Gertrudis te Utrecht worden uitgezonden op het kanaal van Oud-Katholiek Utrecht.

Jesaja 9:1-6, Titus 2:11-14, Lucas 2:1-20

Stille nacht
Het lied met deze titel wordt in kerken niet vaak meer tijdens de dienst gezongen. Te romantisch of zelfs zoetsappig en daarmee niet zo bijbels – lieflijk kindje met goud in het haar – maar de titel ‘stille nacht’ treft wel kernachtig waar deze nacht om draait. De geboorte van een kind, God zelf, in onze vaak zo gewelddadige en onveilige wereld, en dit zo kwetsbare begin zal sterker zijn dan alle dood. De stilte van de stille nacht is de aarde die haar adem inhoudt, in ontzag en in het woordeloos iets ervaren van dit wonder van Gods nabijheid. Dat vieren we in de kerstnacht. Die dienst waarin ook de kerken wel willen uitpakken in versiering en extra mooie muziek, maar waarin het geheim wellicht meer te vinden zal zijn in wat niet gezongen en gezegd kan worden – in de stilte.