Op zaterdag 10 mei zal het Hoorns Byzantijns Mannenkoor
Byzantijnse kerkmuziek ten gehore brengen
in een eucharistieviering in Mijdrecht
De leden van de Oud-Katholieke parochie i.o. van de H.Elia hebben voor deze viering de Veenhartkerk gehuurd, adres Grutta 2a te Mijdrecht. Aanvangstijd: 19.00 uur.
De voorgangers zijn de Oud-Katholieke priesters Henk Schoon en Klaas Jan Homan.
In de viering zullen enkele iconen worden gewijd. Informatie kan worden verkregen bij Mariëtte Fakkeldij, fam.fakkeldij@live.nl
Het Hoorns Byzantijns Mannenkoor (HBM) is in 1985 opgericht en bestaat momenteel uit circa 30 zangers. Het koor is niet kerkgebonden en streeft naar een zo authentiek mogelijke vertolking van de Slavisch-Byzantijnse kerkmuziek in de monastieke (= klooster) stijl. Het zijn de “eenvoudige” melodieën zoals deze door de monniken in de kloosters worden gezongen.
Juist in deze, van slechts elementaire harmonieën voorziene, gezangen komt de diepte van de Russische spiritualiteit tot uiting.
Samen met de kleuren van iconen, kaarslicht, de ceremoniële gewaden van de priesters en de geur van wierook en brandende kaarsen vormt deze gebruiksmuziek een essentiële schakel in het geheel van de Russische religieuze traditie. De melodie voegt aan het woord intentie en emotie toe.
De liederen worden vierstemmig a capella gezongen, want de regel is dat alleen wat God geschapen heeft (de menselijke stem) de gebeden en gezangen mag vertolken.
In een sfeer waar de aardse werkelijkheid even terzijde wordt gelegd beluistert men hymnen en gezangen die soms honderden jaren oud zijn.
De herleving van de kerken in Rusland heeft, na een jarenlange stelselmatige onderdrukking, een wederopstanding van de Slavisch-Byzantijnse kerkmuziek tot gevolg gehad. Het is inmiddels een niet meer weg te denken deel van de Russische muzikale cultuur geworden.
Dat men in Rusland zelf deze herbeleving als een geweldige verrijking binnen de samenleving ervaart is vanzelfsprekend.
Meer en meer spreekt ook het westerse publiek deze muziek aan omdat de harmonieën ons vertrouwd in de oren klinken, de klankcombinaties soms verrassend zijn en zeer aangenaam zijn om naar te luisteren.
Grigori S. Sarolea
Dirigent van het Hoorns Byzantijns Mannenkoor
en het Utrechts Byzantijns Koor
Vanaf 1990 staat het Hoorns Byzantijns Mannenkoor onder de artistieke leiding van Grigori Sergei Sarolea. Hij studeerde aan het Haags Koninklijk Conservatorium en het Rotterdams Conservatorium en behaalde in 2005 zijn Masterdiploma Muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Hij heeft zich verdiept in de riten van de Byzantijnse Liturgie met de daarbij behorende gezangen en in 1986 is hij beroepsmatig begonnen met het dirigeren van kerkmuziek van de Slavisch–Byzantijnse ritus. Onder zijn leiding is het repertoire van het Hoorns Byzantijns Mannenkoor aanzienlijk uitgebreid.
Grigori Sarolea (MA) is gedoopt volgens de Slavisch Byzantijnse ritus en heeft – naast vele andere muzikale ontwikkelingen – zijn kennis en liturgische ervaring vanuit het doopwater in zijn adem en vingers.
Ruim 25 jaar heeft hij zijn ‘kilometers’ gemaakt in de Slavisch-Byzantijnse ritus.
Dit als zanger, dirigent en lector. Grigori is voor het overige een zeer creatieve en vrijdenkende muzikant, schrijver, componist en singer-songwriter, die op zeer diverse wijzen veelkleurige klanken uit zichzelf en zeer diverse groepen mensen weet te halen. Van ‘9 tot 90’, van ‘nooit gezongen’ tot professionals inspireert hij en weet hij tot een geheel te smeden.
www.grigorisarolea.nl