Groothuisbezoek 28 mei 2013

Onder deze naam zullen twee avonden gehouden worden, één in Wilnis, de andere in Mijdrecht. De eerste in Wilnis heeft reeds plaatsgevonden op 16 april 2013.

Een groot huisbezoek houdt het midden tussen een pastoraal gesprek, zoals bij een huisbezoek van de pastoor, en een informatieavond door een inleider zoals die regelmatig plaatsvindt in de Molenlandschool.
We gaan hiermee van start om te voldoen aan de behoefte van de deelnemers aan de vieringen om meer informatie over het lidmaatschap en gastlidmaatschap van de Oud-Katholieke Kerk. Er zijn al informatieve avonden geweest over de Oud-Katholieke Kerk. U herinnert zich misschien de avond over vrouw in het ambt geleid door pastoraal werker Erna Peijnenburg, en de avond over de katholieke kerkstructuur door pastoor Mattijs Ploeger. Wat opviel was dat mensen behoefte hebben om te spreken over de eigen weg die is afgelegd en de weg die men voor zich ziet om bij een kerkgemeenschap te horen. Na de laatstgehouden jaarvergadering hebben meerdere mensen kenbaar gemaakt dat zij hun keuze al hebben gemaakt. Anderen geven te kennen dat zij zo ver (nog) niet zijn, zij ervaren hun weg nog als een zoektocht. Hoe ver men ook is in de besluitvorming, voor allen geldt dat men graag meer wil weten over wat er nodig is om lid of gastlid te worden van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland. Op beide avonden zal door ondergetekende op deze vraag heel concreet en praktisch een antwoord worden gegeven.
Buiten dit concrete antwoord zal ook een ieder in de gelegenheid worden gesteld om een antwoord te geven op de vraag: waar kom je vandaan en waar ga je naartoe? Het is de vraag uit het Bijbelboek Genesis die door een engel gesteld wordt aan Hagar. Uit het antwoord dat zij geeft blijkt dat zij op de vlucht is. Maar door zelf een antwoord te geven krijgt ze niet alleen zicht op degene voor wie zij is weggelopen, maar ook op degene voor wie zij kan terugkeren uit de woestijn. Met de zegen waarmee aartsvader Abram is gezegend – een ontelbaar aantal nakomelingen – wordt Hagar, de vernederde dienstmeid van Sara, gezegend (vergelijk Gn. 15,5 en 17,10). Niet minder dan voor wie in huis bleven geldt Gods zegen voor wie noodgedwongen het huis moesten verlaten. Beiden worden gewezen op de toekomst en op hoe goed die zal zijn.
Het is soms nodig dat iemand jou die vraag stelt ‘waar kom je vandaan en waar ga je naartoe’ alvorens je kunt terugkeren van je zoektocht, van de weg waar je op bent terecht gekomen. Als ieder deze vraag voor zichzelf beantwoordt, wordt ook duidelijk of er toekomst is voor de groep die een wijkplaats heeft gevonden. Dan zal ook duidelijk worden of de gemeenschap, die ruim twee jaar samenkomt in de vieringen in de Veenhartkerk, een alternatief blijft voor de kerkplek waar men ooit naar toe ging – en af en toe nog komt – of kan uitgroeien tot een gezegende plaats, dé plek waarheen de leden van een nieuwe geloofsgemeenschap, wellicht zelfs een nieuwe parochie, zullen optrekken vanuit het God gegeven vertrouwen dat meer kan en meer mogelijk moet zijn.
Na ruim twee jaar is er dus de kans om zich uit te spreken over onze gemeenschap. Neemt u deze kans te baat. We spreken elkaar.

De volgende avond zal worden gehouden op dinsdag 28 mei bij Mariëtte Fakkeldij, Wipmolen 45, 3642 AD Mijdrecht, de aanvang is 20.00 uur.

Aanmelden kan bij Mariëtte Fakkeldij,
tel. 0297-281905 of
e-mail Fam.Fakkeldij@live.nl
Geeft u daarbij even aan met hoeveel personen u komt.

Het is mogelijk dat het aantal mensen te groot wordt voor de huiskamer. Dan geldt uw aanmelding evengoed, maar schuift die op naar de volgende avond.

Pastoor Henk Schoon