Oud-Katholieke theologie in internationale belangstelling

Dertig studenten uit verschillende landen als Australië, Rusland tot en met de USA, startten zondag 14 juli met een summerschool in oud-katholieke theologie in Utrecht. De cursus biedt een eerste inleiding in de oud-katholieke theologie. De docenten van het Oud-Katholiek Seminarie verzorgen het programma (www.seminarie.okkn.nl), waarin vakken als liturgiek, ecclesiologie, kerkgeschiedenis, oecumenische theologie, en spiritualiteit aan de orde komen. Prof. Dr. Peter-Ben Smit coördineert de cursus.
De forse internationale belangstelling voor oud-katholieke theologie past bij de belangstelling die Oud-Katholieken in eigen land krijgen als oecumenisch open katholieke kerk tussen ‘Rome en Reformatie.’ Het Oud-Katholiek Seminarie zelf telt op het moment tussen de 20-25 studenten, veel voor de bescheiden grootte van het kerkgenootschap.

Naast colleges krijgen de studenten ook een rondleiding langs Oud-Katholiek kunstbezit in Museum het Catharijneconvent en begonnen ze hun cursus met een kennismaking met de kerk nu: in een Eucharistieviering in de Utrechtse St. Gertrudiskathedraal. Hierin gingen pastoor Bernd Wallet en professor Peter-Ben Smit voor.

Deze summerschool is deel van het aanbod van Utrecht Summerschool; het Oud-Katholiek Seminarie is momenteel de enige kerkelijke opleiding die aan de Universiteit Utrecht is gevestigd.

Voor meer informatie over deze cursus bij Utrecht Summerschool, zie: http://www.utrechtsummerschool.nl/index.php?type=courses&code=C23, voor meer informatie over het Oud-Katholiek Seminarie, zie: www.seminarie.okkn.nl

Foto’s: Jakob Thibault
Tekst: Peter-Ben Smit

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 15 juli 2013