Adventsmaaltijd 2022

Eindelijk… na twee jaar corona lockdown zijn de 75-plussers of senioren van de statie uitgenodigd voor de adventsmaaltijd. Bea, Emmy, Els en Els zijn onze gastvrouwen. Ellen, nog lang geen senior is van de partij als afgevaardigde van het bestuur.

Drie rode kersttafels nodigen ons uit om aan te schuiven.

Na het aansteken van drie kaarsen – we vieren vandaag Gaudete – de derde zondag van de advent, bidden we het Onze Vader en zingen toepasselijk ‘het lied van het Licht’ en de middag is geopend. Anita, onze sterpianiste, pingelt er lustig op los: een stevig achtergrondmuziekje.

We zingen een paar kerstliederen, altijd stemming verhogend. Dan komt de soep eraan; keuze uit groentesoep en groentesoep met champignons, rijkelijk gevuld met balletjes. Als intermezzo nog een liedje: ‘Wat al eeuwen is verteld.’ en dan volgt een hartig hapje in de vorm van een huzarenslaatje.

Intussen komt pastoor Erna eraan. Ze wil onopvallend haar entree doen wat niet lukt dankzij haar schitterende, foute kersttrui. Ze schuift aan en dan is het tijd voor een spelletje, bedacht door Els v. Leeuwen. Iedere gast trekt een kaartje met een vraag over iemand van het gezelschap. Het kaartje wordt doorgegeven tot iemand het juiste antwoord raadt. Die persoon krijgt dan de volgende vraag. Zo kwamen verhalen naar boven en bijzondere dingen aan het licht. Welk echtpaar ging letterlijk in een huwelijksbootje ter kerke? Wie haakt sjaals voor de hele familie? Wie kan niet zonder een ochtend-kruiswoordraadsel? Over wie is een boek geschreven? En drie van deze ouderen hebben in hun jeugd geschermd. Wie zingt al meer dan 40 jaar in een koor en doet dat nog steeds? Intussen doen we ons tegoed aan brood, broodjes en kerstbrood. Ook Tjeerd, de pastoraal assistent van Erna schuift aan. Weer verhalen…

Tenslotte koffie met een gebakje verzorgd door Bea. Een geslaagde en gezellige middag; zo heeft ouder worden ook zijn voordeeltjes! Het is zo halfzeven, dus gaat menig senior oefenen met de cantorij. 

Met hartelijke dank aan onze gastvrouwen. En om in de stijl van die middag te blijven:

Wie heeft dit stukje geschreven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *