Eucharistieviering zaterdag 12 januari

Eucharistieviering zaterdag 12 januari

De viering van 12 januari van de doop van de Heer in de Jordaan is één van de drie feesten, naast Epifanie (ook wel Driekoningen genoemd) en de bruiloft te Kana, waarop het mysterie wordt gevierd van de openbaring van Jezus aan de volken. Op drie manieren kan de kerk vieren dat de geboorte van het kind in Bethlehem betekenis heeft niet alleen voor het volk Israel, maar ook voor de andere volkeren op aarde. Het lokale, particuliere gebeuren – de geboorte van de Verlosser in de stad van David – dat we met kerst gevierd hebben, heeft alleen nog de aandacht gekregen van herders in Israël. Zij gingen op weg om de verlossing te gaan zien, het woord dat mens geworden is, liggend in een kribbe. Spoedig echter gaan wijzen uit het oosten op weg om het kind hulde te brengen, en brengen geschenken mee. Dit viert de kerk op Epifanie, op 6 januari. Maar er is meer. Jezus doet een wonder buiten Judea, in Galilea, op een bruiloft in Kana, waar water in wijn verandert. En op het feest dat wij vieren op 12 januari, wordt hij zelfs machtiger genoemd dan Johannes de Doper en door God zelf ‘mijn geliefde zoon’ genoemd in wie hij zijn welbehagen heeft.

De kerk viert na Kerst niet voor niets Epifanie, het feest van de verschijning van de Heer aan de volkeren. Op dit feest en de dagen daarna wordt in meerdere vieringen bekend gemaakt dat de reikwijdte van de betekenis van zijn geboorte zo verstrekkend is dat die alle volken omvat. Het is van belang voor ons dat wij beseffen dat wat we vieren met Kerst met deze vieringen in het volle licht komt te staan. Want dan gaan we beseffen dat met de geboorte van dit kind in Israël ook over ons het ware licht is opgegaan en de verlossing onder handbereik is gekomen.

We zijn dan wel niet één van de drie koningen of wijzen, maar we zijn wel gedoopt met dezelfde doop waarmee Christus zichzelf heeft laten dopen, om kinderen van God genoemd te worden. Kerst is daarom ook voor ons ten volle van betekenis. Viert u ook mee op 12 januari? Dan delen we in de vreugde om het mysterie van de verlossing voor alle volken.

Pastoor Henk Schoon