Hoorns Byzantijns Mannenkoor.


Hoorns Byzantijns Mannenkoor.
werkt mee aan viering van 26 januari.

Het Hoorns Byzantijns Mannenkoor (HBM) is in 1985 opgericht en bestaat uit circa 30 zangers. Het koor is niet kerkgebonden en streeft naar een vertolking van de Slavisch-Byzantijnse kerkmuziek in de monastieke (= klooster) stijl. Het zijn de eenvoudige melodieën zoals die in de kloosters worden gezongen. Juist in deze, van slechts elementaire harmonieën voorziene gezangen, komt de diepte van de Russische spiritualiteit tot uiting. De liederen worden vierstemmig a capella gezongen, want de regel is dat alleen wat God geschapen heeft (de menselijke stem) de gebeden en gezangen mag vertolken.
In een sfeer waar de aardse werkelijkheid even terzijde wordt gelegd, beluistert men de hymnen en gezangen die soms honderden jaren oud zijn en soms verrassend vertrouwd in de oren klinken. Meer en meer spreekt ook het westerse publiek deze muziek aan.
Het koor staat onder leiding van Grigori Sergei Sarolea.

Bijzondere Viering op zaterdag 26 januari

Derde zondag na Epifanie (Driekoningen).
Het Evangelie van deze dag neemt ons mee naar de synagoge van Nazareth. Daar wordt Jezus uitgenodigd de Schriftlezing te doen. Maar dan gebeurt het onverwachte als de Heer zegt, dat wat daar wordt aangekondigd, nu, ‘heden’, in werking treedt, vervuld is. Over dat ‘heden’ wil ik met u nadenken. Vooral wat het voor u en mij in ons ‘heden’ betekent.

Pastoor Wim de Boer