Viering zaterdag 7 september – Geboorte heilige maagd Maria

(afbeelding ‘visitatie’ door Jan Fransz Verzijl, oud-katholieke parochie Gouda)

Op 8 september viert de kerk een Mariafeest dat uit het oosten werd overgenomen. Het feest is geinspireerd op een geschrift uit het midden van de tweede eeuw, waarin Joachim en Anna lijden onder kinderloosheid wat in die tijd een echte schande was. Joachim vlucht de woestijn in. Anna denkt dat haar man dood is en klaagt tot God over haar weduwschap en kinderloosheid. Een engel komt haar zeggen dat God haar gebed heeft gehoord en dat zij in verwachting is. Uit dankbaarheid belooft zij het kind aan God te wijden. De engel brengt het bericht van zijn vrouw ook over aan Joachim die gelijk terugkeert naar huis. Beiden omhelsen elkaar als ze elkaar weer zien in de gouden poort van Jeruzalem. Als Anna het kind heeft gekregen, een dochter, noemt zij het Maria.
De wijze waarop Anna zwanger wordt is wonderbaarlijk en zegt iets over het kind dat bijzonder is: Maria. Dat zij moeder van de Heer zal worden is nog wonderbaarlijker dan haar eigen geboorte.
Maar je kunt hieraan al aflezen hoe Maria al vanaf haar geboorte als een belangrijke persoon wordt beschouwd in de kerk.
Het geschrift van Joachim en Anna is apocrief en behoort niet tot de canon van de heilige schrift. Het wordt dus niet gelezen in de viering van zaterdag 7 september. We krijgen dus niets te horen over de geboorte van Maria. Wel lezen we over een andere gebeurtenis: het bezoek van Maria aan haar nicht Elisabeth als zij beiden in verwachting zijn. We lezen die in het evangelie van Lukas, maar ook in het eerder genoemde geschrift wordt over deze visitatie verteld. Het belooft een mooie viering te worden met een boeiend thema.

Gedachtenissen:
> Jaargedachtenis van mevr. Coby de Rijk

Pastoor Henk Schoon