Oprichting December 2013

Parochie in oprichting

Op 2 november 2013 heeft de werkgroep van Katholiek Alternatief De Ronde Venen in de pastorie van de Oud-Katholieke parochie van de H.H.Petrus en Paulus te Amsterdam overleg gevoerd met Dirk Jan, bisschop van Haarlem. In dit overleg kwam de brief ter sprake die op 7 september 2013 aan de bisschop is verzonden door meer dan dertig deelnemers aan de vieringen van Katholiek Alternatief De Ronde Venen. De bisschop heeft met instemming van de brief kennis genomen, het bijgevoegde plan voor een parochie in oprichting én de formulieren waarin mensen hun steun hebben toegezegd om dit plan tot uitvoering te brengen. Hij heeft aan de werkgroep te kennen gegeven van harte bereid te zijn om tegemoet te komen aan de wens van velen om als lid of gastlid van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland de komende vier jaar te kunnen bouwen aan de parochie in oprichting.
In december, of eerder, zal door de werkgroep een brief worden verzonden aan allen die hebben aangegeven als lid of gastlid te willen worden opgenomen. In deze brief zal worden uitgelegd dat het aantal van 36 leden en gastleden genoeg zekerheid biedt dat het plan van parochie in oprichting in Mijdrecht met een eigen pastoor kan worden uitgevoerd. Zekerheid dat de financiële middelen er zijn, wordt geboden door de verdubbeling van de bijdrage die de Oud-Katholieke Kerk van Nederland levert ten opzichte van 2013. In de brief wordt aan de toekomstige leden en gastleden gevraagd om helderheid te geven omtrent de bijdrage die van hen verwacht mag worden in 2014, zodat er volledige zekerheid is dat het plan ook met hun steun kan worden uitgevoerd.
Zodra de zekerheid er is dat de financiële middelen aanwezig zijn om het plan uit te voeren, zal een uitnodiging worden verstuurd aan alle 36 toekomstige leden en gastleden voor deelname aan de eucharistieviering die op 11 januari 2014 in de Veenhartkerk zal plaatsvinden, aanvang 19.00 uur. In die viering, waarin bisschop Dirk Jan zal voorgaan, zal hun opneming in de gemeenschap van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland plaatsvinden. Een officiële uitnodiging voor deelname aan deze viering zal in december door de werkgroep eveneens worden verstuurd aan allen die deelnemen aan de vieringen van Katholiek Alternatief De Ronde Venen, aan vrienden en betrokkenen bij deze gemeenschap, en aan hen die in de afgelopen drie jaar hebben meegeholpen bij haar instandhouding en versterking. De bisschop zal officieel in deze viering bekendmaken, dat de parochie in oprichting een feit is en onder welke naam deze parochie in de toekomst bekend zal staan.
Tien dagen na deze viering zal de jaarvergadering plaatsvinden, namelijk op dinsdag 21 januari 2014. Op een andere plaats in deze nieuwsbrief staat een voorlopige agenda. De definitieve agenda en uitnodiging volgen later. In een begeleidende brief zal door de werkgroep de agenda worden toegelicht, in het bijzonder de begroting van 2014. De begroting van 2014 ziet er geheel anders uit dan in voorgaande jaren. Oorzaak hiervan is het plan voor de parochie in oprichting en de aanstelling van een eigen pastoor voor deze parochie.
Namens de werkgroep, Pastoor Henk Schoon